Àrea Corporativa

 • El Festival
 • La Fundació
 • Organigrama i equip
 • Memòria d’activitats
 • Marc legal

El Festival

Més de 50 anys promovent el gènere fantàstic

Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

 

Nascut l’any 1968 sota el nom 1a Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror, el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya s’ha convertit en una cita ineludible per als cinèfils i el públic que vol veure les darreres tendències i les noves tecnologies aplicades al cinema de gènere fantàstic i de terror.

 

El Festival de Sitges és el primer festival de cinema fantàstic del món, tant per la seva experiència com pel seu impacte mediàtic i industrial. Amb una sòlida trajectòria, el certamen ofereix al cinema fantàstic de tot el món un marc estimulant de trobada, exhibició, presentació i projecció.

 

Sitges pot presumir d´haver rebut la visita d´intèrprets, directors i productors del nivell de David Lynch, Quentin Tarantino, Sir Anthony Hopkins, Jodie Foster, George A. Romero, Cameron Diaz, Ed Harris, Tilda Swinton, Peter Weir, Viggo Mortensen, Terry Gilliam, John Landis, Joe Dante, Zoë Bell, Dino de Laurentii, Takashi Miike, Wim Wenders, Tony Curtis, David Cronenberg, Álex de la Iglesia, Vanessa Redgrave, Darren Aronofsky, John Woo, Park Chan-Wook, Johnnie To, Paul Naschy, Ray Liotta, Jon Voight, Sam Raimi, Robert Englund, Mira Sorvino, Santiago Segura, Narciso Ibáñez Serrador, Guillermo del Toro, Kim Ki Duk, William Friedkin, Susan Sarandon, i un llarg etcètera que, edició després d’edició, constitueix un veritable reclam per al públic i els mitjans de comunicació.

 

Cada any, el poble de Sitges es prepara per a la trobada anual amb els fans del fantàstic, la indústria i la premsa. El Festival combina el millor cinema de gènere del moment amb una mirada cap a pel·lícules que han traçat la història del fantàstic, a més de sumar homenatges a personalitats cinematogràfiques amb una vinculació especial amb el fantàstic.

 

El Festival de Sitges també és un certamen qualificat per l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood per als Premis OSCARS®; així doncs, els curtmetratges guanyadors a l’apartat de ficció i d’animació són preseleccionats de manera automàtica.

La Fundació

Entitat gestora del Festival

01/ MISSIÓ

La Fundació té la voluntat de servir a l’interès general i es crea en base a la importància social i el paper que el cinema té a la societat catalana i és el seu objecte principal difondre, potenciar i afavorir aquest art a Catalunya mitjançant el disseny anual del festival de cinema denominat “SITGES, Festival Internacional de Cinema de Catalunya”.

 

02/ FINALITATS FUNDACIONALS

 1. Aconseguir fons del sector privat per a poder invertir en el seu objecte principal, el SITGES Festival Internacional de Cinema de Catalunya.
 2. Donar suport a les activitats que realitzen les associacions i entitats culturals del sector en el marc de l’esdeveniment.
 3. Servir de punt de trobada per al sector cinematogràfic català, espanyol i internacional.
 4. Crear un fons artístic i documental de la Fundació amb el material adquirit per a desenvolupar el seu objecte.
 5. Recolzar les iniciatives experimentals o d’especial interès sectorial que contribueixin al desenvolupament de l’objecte fundacional.
 6. Dissenyar altres formats promocionals de la cinematografia que nodreixin de fons el seu objecte principal, el SITGES Festival Internacional de Cinema de Catalunya.
 7. Organitzar activitats formatives en matèria de cinema, tant a nivell de formació especial com de formació acadèmica i de postgrau.

03/ BENEFICIARIS

És beneficiari de la Fundació, tot el sector cinematogràfic català. Les regles per establir els beneficiaris de l’activitat entre les persones o entitats que pertanyin a aquest col·lectiu seran establertes pel Patronat de la Fundació, d’acord amb criteris d’objectivitat i no discriminatoris.

 

04/ PATRONAT

El Patronat és el màxim òrgan de govern, representació i decisió del Festival.

Presidenta

Aurora Carbonell i Abella | Alcaldessa de Sitges

Vicepresident

Edgar García | Director general de l’Institut Català de les Empreses Culturals – Generalitat de Catalunya

Altres patrons nats:

AJUNTAMENT DE SITGES

Regidor de Cultura

Albert Oliver Rodés

Institut Català de les Empreses Culturals

Generalitat de Catalunya

Gerent

Judit Sans

Institut Català de les Empreses Culturals

Generalitat de Catalunya

Director de l’Àrea Audiovisual

Francisco Vargas

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

Vicepresidenta del Consell de Govern

Àngels Ponsa

Instituto de Cinematografía y Artes Audiovisuales de España – Ministerio de Cultura y Deporte

Directora de Polítiques de Marketing

Jara Ayúcar

Casino Prado Suburense

Presidenta

Maria Carme Artigas Ojeda

Societat Recreativa El Retiro

President

Francisco Núñez

Altres patrons:

Acadèmia del Cinema Català

Presidenta

Judith Colell

Hotel Meliá Sitges – Sol Meliá

Director gerent

Sergi Uriol

Gremi d’Hosteleria de Sitges

President

Oskar Stöber

Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC)

President

Ignasi Franch

Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC)

President

Norbert Llaràs

PROA – Productors Audiovisuals Federats

Directora general

Montserrat Bou Sala

Secretari de la Fundació

Jaume Marfà Badaroux

05/ COMITÉ EXECUTIU

PRESIDENT

Edgar García | Director General de l’Institut Català de les Empreses Culturals

 

VICE-PRESIDENTA

Aurora Carbonell Abella | Alcaldessa de l’Ajuntament de Sitges

 

VOCALS

Xavier Salmerón Carbonell | Ajuntament de Sitges

Judit Sans i Nadal | Institut Català de les Empreses Culturals
Francisco Vargas Echeverría | Institut Català de les Empreses Culturals

Mònica Garcia Massagué | Directora General de la Fundació

Àngel Sala Corbí | Director Artístic del Festival

Organigrama i equip

Cinèfils i apassionats pel certamen

01/ ORGANIGRAMA 2022

Mònica Garcia Massagué

Directora General

Ángel Sala

Director Artístic

Diego López

Cap de la secció Brigadoon

Jordi Sánchez-Navarro

Anima’T

02/ EQUIP

DIRECCIÓ GENERAL DE LA FUNDACIÓ
Responsable del disseny i execució pressupostària, d’acord amb els objectius pactats amb la direcció artística. Estableix l’estratègia de patrocinis i/o altres fonts d’ingressos. Supervisa la gestió administrativa de la Fundació i és responsable de la selecció de personal.

Responsable de l’àrea d’indústria, Sitges Film Hub; així com de les relacions internacionals i nacionals amb organismes públics i privats del sector cinematogràfic. S’ocupa també directament de les relacions institucionals vinculades al cinema. A més, coordina departaments com relacions públiques, gestió de convidats VIP, etc.

 

DIRECCIÓ ARTÍSTICA
Responsable del disseny de cada edició, a nivell de programació i convidats. Estableix les línies temàtiques de l’any i és l’encarregat de l’estratègia artística del festival en general. Assumeix les funcions de portaveu públic davant dels mitjans de comunicació. Treballa directament amb departaments com coordinació de films i gestió de convidats VIP, a més del comitè de programació, Anima’T i Brigadoon.

 

ADMINISTRACIÓ
Responsable de totes les tasques comptables i administratives derivades de l’activitat del festival, així com la gestió de recursos humans. Entre d’altres, les seves funcions destacades són: la gestió dels concursos públics, de la dinàmica administrativa del comitè executiu i del Patronat de la Fundació; suport al control pressupostari; atenció als proveïdors, etc.

 

MÀRQUETING
Responsable de la consecució de patrocinis, donacions i l’explotació d’altres vies d’ingressos privats. Gestiona les contraprestacions pròpies de cada acord.

 

SITGES FILM HUB
Responsable de la coordinació i execució de totes les activitats d’indústria.

 

TALENT VIP
Responsable de la gestió de convidats especials de cada edició.

 

COORDINACIÓ FILMS
Responsable de la gestió de pel·lícules: invitacions; adequació de formats; qualitat de projecció, etc.

 

COMITÈ DE PROGRAMACIÓ
Equip variable que dona suport al visionat dels films candidats de cada edició.

 

ANIMA’T
Responsable de la selecció dels curtmetratges a competició en la secció Anima’T.

 

PRESENTADORS
Responsables de la presentació de les sessions i la conducció de les Gales.

 

ADJUNT DIRECCIÓ PROGRAMACIÓ
Responsable de la secció Brigadoon. A més, aquesta posició també dona suport a la direcció artística amb la selecció final dels títols a concurs; la participació en mercats internacionals per a visionat de markets screenings; coordinació d’exposicions i determinades publicacions temàtiques. És responsable de la gestió de la Zombie Walk.

 

RELACIONS PÚBLIQUES
Responsable de l’atenció de cada convidat del festival: acreditació; agenda; hospitality, etc. A més, coordina la planificació diària d’activitats durant el festival; la coordinació de red carpets; cerimònies d’inauguració i cloenda, etc.

Atenció RRPP
Xarxa responsable de l’atenció personalitzada de cada convidat o grup de convidats del festival.

Secretaria del Jurat
Responsable de la coordinació de tots els membres dels jurats del festival i la seva atenció personalitzada.
Acreditacions professionals
Responsable de la gestió de les acreditacions de tots els assistents al certamen, d’acord amb els drets corresponents.

PROTOCOL
Responsable de l’atenció institucional a personalitats i autoritats assistents al festival. S’encarrega a més del manual de protocol, la negociació institucional i l’agenda d’esdeveniments amb participació i/o assistència institucional.

 

TICKETING
Responsable de la planificació de les sessions programades al certamen, tant a nivell d’invitacions com a venda al públic. És l’interlocutor amb la plataforma de venda d’entrades (seleccionada per concurs anual). Dissenya la distribució de punts de venda, horaris, distribució de cupos, ofertes, etc.

Coordinació d’invitacions
Responsable de la coordinació d’invitacions adreçades a col·lectius especials: premsa; protocol; indústria, etc.
Taquilles
Responsables de la venda directa d’entrades.
Atenció telefònica
Servei d’atenció al públic per a la resolució d’incidències en la venda d’entrades o per atendre consultes de programació i/o operativa del festival.

 

PUBLICACIONS
Responsable de gestió, disseny i execució del catàleg i el diari del festival.

 

VOLUNTARIS
Responsable de la coordinació, atenció i distribució de tasques entre els voluntaris del certamen.

 

ACTIVITATS PARAL·LELES
Responsable de la coordinació d’activitats paral·leles, especialment d’aquelles que comporten una dinamització social i de l’entorn geogràfic del certamen.

 

TRANSPORTS
Responsable de la flota de cotxes i conductors oficials. Dissenya els protocols d’atenció i la planificació diària del servei.

 

COMUNICACIÓ I PREMSA
Dissenya, junt amb direcció de la Fundació i direcció artística, el pla de comunicació del festival. Atén especialment l’organització de rodes de premsa; creació de butlletins electrònics; dinamització de xarxes socials, etc. Dissenya i és responsable de la política d’invitacions i acreditacions a la premsa nacional i estrangera.

Fotografia
Responsables del recull fotogràfic de cada edició.

Coordinació de traductors i intèrprets
Coordina les necessitats de traducció dels serveis del festival, els convidats i la premsa acreditada.

 

PRODUCCIÓ I LOGÍSTICA
Responsable del disseny, coordinació, planificació i execució de totes les infraestructures del festival, així com dels recursos humans necessaris. És responsable a més de la política de seguretat del certamen.

Magatzem
Control i organització dels materials de cada edició.
Transportista
Transport dels materials necessaris entre les diferents seus del certamen i altres punts.
Regidors
Responsables de sala de cadascuna de les seus oficials del festival.
Porters
Control i vigilància dels accessos a les seus oficials del festival.

Memòria d'activitats

Balanç d'edicions anteriors del Festival

2021

Edició 54

2020

Edició 53

2019

Edició 52

2018

Edició 51

2017

Edició 50

2016

Edició 49

Desplaça cap amunt